Vandra på familjesemestern

Att göra en vandring som familj är både roligt och en stor utmaning. Det kommer skapa mycket gemenskap och ge era barn minnen för livet.

Hitta rätta vandringen

Om ni ska vandra på semestern är det viktigt att ni hittar en vandring som fungerar och känns spännande för era barn. Det kan vara klokt att ni sätter er ner och tittar på olika vandringar tillsammans, som att vandra Vasaloppet, delar av Kungsleden, en dagsvandring i skärgården eller vart ni nu tänker åka på semester. Finns det bra vandringsleder i närheten av er bostadsort? Ett tips är att kolla vilka vandringsleder som finns vid er närmaste nationalpark. Kronprinsessan Victoria har vandrat i alla svenska landskap och hennes bok kan ge god information och inspiration. Om det är första gången som ni ska varandra som familj ska ni satsa på en dagsvandring eller en led där ni kan sova över i relativt bekväma stugor. Eller så testar ni på att göra en minivandring hemma med tält. Ni hittar en stig som ni går ett par kilometer efter, slår upp tältet, sover över och vandrar tillbaka. Bara det kan vara ett stort äventyr för era barn.

Vandra i fjällen

Det är många familjer som väljer att vandra i fjällen. Det finns många leder där ni kan bo i stugor. Det kan vara klokt att hitta en vandringsled där det inte är för långt mellan stugorna. Tänk på att det tar längre tid och är jobbigare att gå i terräng, än att promenera samma sträcka på asfalt. För att dina barn verkligen ska tycka om att vandra är det viktigt att första familjevandringen blir rolig och någorlunda bekväm. Målet måste vara att ha gemenskap, inte få för många skavsår, äta god mat och skapa minnen för livet. Inte att nå en särskild fjälltopp. Jämför er absolut inte med andra familjer.

Utrustningen

Se till att alla har bra skor på fötterna. Med fördel vandringskängor eller stabila sportskor. Ni ska även se till att skorna är ”ingådda”, alltså använda innan ni beger er ut på vandringen. Nya skor ger ofta skavsår. Att vara ute i naturen innebär också att känna av naturens element på nära håll, särskilt om ni vandrar i fjällen. Ni måste vara beredda på både stekande sol, regn, vind och eventuellt snö – även mitt i sommaren. Oavsett var ni vandrar är det viktigt att ni har med mycket vatten, sovsäckar och god mat att äta. Ta med torr mat, som pasta och soppor, så blir det inte så tungt att bära. Glöm inte heller att ta med något salt, då just vätska och salt är viktigt för att ni ska må bra. Släng också ner ett par extra chokladkakor. Det kan vara bra vid riktigt jobbiga backar.