Att bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta berg, är ett populärt äventyr. För att njuta av turen bör du vara i god kondition och gärna ha vandrat förr.

Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg, 2096 meter över havet, och är ett bergmassiv i Kiruna kommun. Det är ett populärt mål för vandrare som vill ha en utmaning. Nedanför topparna finns det en fjällstation där du kan sova över. Kebnekaise har två kända toppar: Sydtoppen och Nordtoppen. Nordtoppen kräver klätterutrustning och stor fjällvana, medan Sydtoppen inte kräver specialkunskaper.

Vandra inte ensam

För att bestiga Kebnekaise måste du vara beredd på både snö, vind och stekande sol. Du bör vara någorlunda vältränad, gärna ha vandrat i fjällen förut, så att du känner dig trygg med fjällvärlden. Det är stor skillnad att bestiga ett berg som Kebnekaise och att gå uppför en vanlig bergstopp. Utmaningar som Kebnekaise ska man inte göra själv, utan tillsammans med en familjemedlem eller vän. Du kan också delta i guidade turer upp till Sydtoppen. Om du inte är så van att vandra eller vara ute i naturen bör du satsa på att följa med en guidad tur. Nordtoppen är endast för vana bergsklättrare.